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Nick Critelli, Chair 
317 Sixth Avenue Suite 950 

Des Moines, IA 50309 
Phone 515-243-3122 /  E-mail Nick@CritelliLaw.com 

December 6, 2010 
 
Mr. Dwight Dinkla 
Executive Director 
Iowa State Bar Association  
625 East Court Avenue 
Des Moines, IA 50309 
 
 Re:  Ethics Opinion 10-04:  Fee Splitting and Profit Sharing 
 
Dear Mr. Dinkla, 
 
In Ethics Opinion 10-03 we answered the question of whether a lawyer could 
form a business relationship with a non-law entity whose services are or could 
be viewed as being within the ambit of the practice of law.  We stated: 
 
 

It is our opinion that a lawyer may not establish a business relationship with a 
non-lawyer entity that provides services to the public which if provided by a 
lawyer would constitute the practice of law regardless of the fact that the non-
lawyer entity is authorized to do so by governmental agency regulation.   [ISBA 
Ethics Op. 10-03] 
 

We are now asked to address the question:  When may a lawyer share a percentage of a 
specific fee and/or general law firm profits with a non law entity?   We divide the issue 
into two parts:   specific fee sharing and generalized law firm profit sharing.   
 

Specific Fee Sharing 
 

We are asked to determine if a lawyer may share or split a fee with a non-lawyer income 
tax preparation service company which charges a percentage of the lawyer’s fee for the 
use of its software.     
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For the purpose of this opinion we define a “fee” as the economic remuneration a lawyer 
receives from a client for the delivery of legal services.  Fee, in this context, is controlled 
by Iowa R. of Prof’l Conduct 32:1.5.   The sharing or splitting of fees is defined as 
dividing the specific fee between two or more individuals or entities.  Fee sharing among 
lawyers who are not in the same law firm is specifically authorized by Rule 32:1.5(e) and 
Comment [7] thereto.  However, fee sharing or splitting with a nonlawyer is not 
authorized.  Rule 32:5.4 (a) states the general rule that: 
 

a) A lawyer or law firm shall not share legal fees with a nonlawyer, except 
that: *** 
 

with exceptions that are not relevant at this time.  We note that this is identical to the 
predecessor Iowa Code of Professional Responsibility DR 3-102(A).   
 
Fee sharing or splitting with non-lawyers or law firms has arisen in a variety of 
situations and courts and ethics committees have uniformly found the practice to be 
prohibited under Model Rule of Professional Conduct 32:5.4. For example: 
 

On-line legal directories or referral services:  Ariz. Ethics Op. 99-06(1999); Md. 
Ethics Op. 01-03 (2001); S.C. Ethics Op. 00-10 (2000).  See also Rogers, 
Cyberlawyers Must Chart Uncertain Course in World of Online Advice, ABA/BNA 
Lawyer’s Manual on Professional Conduct, 16 Current Rep. 96 (2000). 
 
Debt Collection Agencies:  In re Hear, 755 N.E. 2d. 579 (Ind.2001) holding that a 
fee share between a lawyer and a debt collector violated rule 5.4(a); Conn, Ethics 
Op. 99-25 (1999); Mont. Ethics Op. 950411 (1995). 
 
Investigators:  Duggins v Steak “N Shake, Inc, 195 F. 3d. 828 (6th Cir 1999) 
where the federal court referred a lawyer to the state bar disciplinary board for 
fee splitting between lawyer and investigator; People v Easley, 956 P. 2d. 12576 
(Colo. 1998) prohibiting sharing of legal fees with investigator and counselor in a 
sexual harassment case. 
 
Consultants:  Son v. Margolius, Mallios, Davis, Rider & Tomar, 709 A. 2d. 112 
(Md., 1998) fee sharing between law firm and non-lawyer translator and client 
spokeswoman prohibited Rule 5.4(a);  In re Van Cura, 504 N.W.2d. 610 
(Wis.1993) holding it unethical for a law firm to  agree to finance client’s 
litigation with funds provided by non-law entity on the condition that the non-
law entity would receive a percentage of the recovery.  ABA Informal Ethics Op. 
86-1519 (1986) to the effect that a lawyer may not share a fee with a business 
corporation for legal research and analysis services. 
  
Ancillary Services:  In re Watley, 802 So.2d.593 (La. 2001)A lawyer may not 
share a fee with a non-lawyer agency that provides secretarial and paralegal 
support services;  Attorney Grievance Comm’n v. Brennan, 714 A. 2d. 157 (Md. 
1988) prohibiting a lawyer from sharing a fee with a suspended lawyer who 
provided nonlegal services on cases. 
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Based on the above we are of the opinion that a lawyer or law firm’s fee may not be 
shared or split with a non-law entity.   
 
Consequently we are of the opinion that Rule 32:5.4(a) would prevent a lawyer from 
entering into an agreement to purchase a non-lawyer or law firm’s services or product 
which is based on a percentage of the lawyer’s fee. 
 
 

Sharing of a law firm’s profits. 
 
We are asked to determine if a lawyer or law firm may enter into a commercial lease 
with a non-law entity which requires the firm to pay a percentage of its profits as rent.   
It is argued that such an arrangement would allow the law firm to enjoy lower overhead 
in times of economic downturn.   The contrary is argued that such an arrangement 
would allow a non-law entity to directly profit from the practice of law and would result 
in law firm  leasing to become a new form of commercial investment.   
 
Lawyer or law firm’s profit sharing differs from fee splitting.  Fee splitting refers to the 
sharing of a specific fee whereas profit sharing is concerned with sharing the lawyer or 
law firm’s general profits.  While it is true that law firm profits result from the 
accumulation of individual fees minus expenses, the individual character or nature of 
the fee becomes amalgamated into the whole.   The prohibition against fee splitting is 
founded upon the policy favoring lawyer independence.  If a non-lawyer is entitled to a 
percentage of the lawyer’s fee presumably the non-lawyer could assert some measure of 
control over the lawyer’s decision-making process with regard to the case.   
 
We note that Iowa R. of Prof’l Conduct  32:5.4 (a)   specifically authorizes the sharing of 
fees, and by logical extension profits, between lawyers who are not in the same law firm.   
For example, lawyers from different firms may form a business relationship for shared 
services and all would be bound by Iowa R. of Prof’l Conduct   32:5.7.  Accordingly the 
risk to lawyer independence would be avoided.  Rule 32:55.7 [Comment 2].  
 
Lawyer independence and outside interference with the lawyer’s decision-making 
process regarding a specific case are not a material consideration with respect to profit 
sharing with a lawyer or law firm’s employees.   Rule 32:5.4(a)(3) specifically authorizes 
a lawyer or law firm to enter in profit sharing plan with its non-lawyer employees.  But 
the rule is silent as to whether a lawyer or law firm may enter into a profit sharing 
arrangement with a non-lawyer who is not employed by the lawyer or law firm.  
 
Iowa R. of Prof’l Conduct 32:5.4 (d) prohibits a lawyer from practicing law in an 
association if a non lawyer owns any interest in or is a corporate director or officer or 
has the right to direct or control the professional judgment of the lawyer.   
 
By its very nature the right to a portion of a  law firm’s profits creates a financial interest 
in the law firm that is more dynamic than one based upon fixed  debt.  In essence it 
becomes a form of investment.   
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Not being otherwise bound by the Iowa Rules of Professional Conduct, a non-lawyer 
investor, desirous to see an increase in their own return, could exert control over the law 
firm’s operations which would inevitably impact the lawyer’s independent decision-
making process in violation of Rule  32:1.7 (a)(2) 
 
Consequently we are of the opinion that Rule 32:5.4(d) would prohibit a lawyer from 
entering into an agreement with a non-lawyer individual or entity whereby the 
lawyer or law firm pays a percentage of its profits in exchange for financing, products 
or other services.   
 
 
For the Committee, 
 

 
 
Nick Critelli 
 
 
NC/eme 
 
 
 
 
 
 


