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July 9, 2013 
 
Mr. Dwight Dinkla 
Executive Director 
Iowa State Bar Association 
625 East Court Avenue 
Des Moines, IA 50309 
 
 RE:  IA Ethics OP 13-01  Of-Counsel 
 
Dear Mr. Dinkla, 
 
 Historically, the term of-counsel has been used to identify firm partners or other 
lawyers transitioning from full-time legal practice into retirement.   In Iowa, the 
parameters of the relationship have been set by IA.Ethics. OP 87-11(1987) which was 
based upon ABA Formal Opinion 330 (1972) and Iowa Code of Professional 
Responsibility.  The ABA opinion has since been withdrawn and replaced by ABA 
Formal Opinion 90-357 (1990) and the Iowa Code of Professional Responsibility has 
been replaced by the present Iowa Rules of Professional Conduct.    In light of these 
changes, the Committee has been asked to issue guidance to the Bar regarding the of-
counsel relationship.  

 
Preface 

 
 At the outset, it is important to appreciate that of-counsel relationships create the 
potential for disqualification for conflict of interest under  Iowa Rules of Professional 
Conduct 32:1.7;  1.8;  and 1.9(c)(2).  Furthermore, when a lawyer or law firm is in 



 
 
 
 

2 
 

multiple of-counsel relationships with different firms, conflicts resulting in 
disqualification may be imputed to all the firms by operation of Rules 32: 1.10; 32:1.11; 
32:1.12 and 32:3.7(b).  ABA Formal Opinion 351 (1990) opines that:  
 

There can be no doubt that an of-counsel lawyer (or firm)  is “associated in” and 
has an  ”association with” the firm (or firms) to which the lawyer is of-counsel, 
for purposes of both the general imputation of disqualification pursuant to Rule 
1.10 of the Model Rules and the imputation of disqualifications resulting from 
former government service under Rules 1.11(a) and 1.12(c); and is a lawyer in the 
firm for purposes of Rule 3.7(b) regarding the circumstances in which, when a 
lawyer is to be a witness in a proceeding, the lawyer’s colleague may nonetheless 
represent the client in that proceeding.   

  
 A simple guideline to remember is that your of-counsel lawyer is considered to be 
a member of your law firm and you are a member of the of-counsel lawyer’s law firm, for 
all ethical purposes.  
 

The Evolving Nature of the Of-counsel Relationship 
 

 Central to all the reasons why lawyers form of-counsel relationships is the 
concept of mutual benefit.  The of-counsel lawyer and the law firm perceive that they 
will each receive benefit from the association.  Traditionally the relationship was formed 
to facilitate the retirement of a member of the law firm.  A lawyer could retire and still 
maintain a relationship with the law firm.  Likewise, the law firm could still obtain the 
benefit of the reputation of the retiring lawyer in their law firm marketing and his or her 
expertise in servicing clients.  But with the passage of time, the use of the of-counsel 
relationship has expanded.  Practicing lawyers, and sometimes whole law firms, have 
entered into of-counsel relationships. Each seeks to provide benefit to and capitalize on 
the reputation of the other.   
 

Iowa’s Present Requirements for Of-counsel Qualification 
IA Ethics. OP 87-11 

 
 Iowa Ethics OP 87-11 is the controlling ethics opinion regarding of-counsel 
relationships.  Issued under the prior Iowa Code of Professional Responsibility and 
based upon ABA Formal Opinion 330 (1972), the opinion held that to qualify as “of-
counsel” the relationship must be: 
 

• between lawyers and a  law firm and not law firm and  law firm; 
• close, continuing and personal; 
• not that of a partner, associate, employee or outside counsel; 
• exclusive in that one could only be “of-counsel” to one firm; 
• not simply a referral service of legal business to one or the other; and 
• such that the of-counsel lawyer has regular, if not daily, contact with the 

members of the firm or office.   
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 Furthermore, care was required in the marketing of the of-counsel lawyer’s name.  
For example,  
 

• the name could be used on firm letterheads only if the “of-counsel” designation 
was used; 

• it could not be used in the name of the law firm unless the of-counsel lawyer had 
a prior association with and had actually retired from the law firm; and 

• the of-counsel lawyer could not use the law firm’s letterhead on matters that did 
not involve the law firm.  

ABA Formal Opinion 90-357 (1990) 
 

 In 1990, the ABA chose to revisit the of-counsel issue, withdrew its prior opinion 
and issued ABA Formal Opinion 357 (1990).   The change was motivated by the fact that 
confusion existed due to the different uses of the term among the various jurisdictions.  
The ABA’s prior opinions were thought to be unjustifiably restrictive.  Likewise, the ABA 
Model Rules had replaced the Model Code.  While the Code made specific reference to 
“of-counsel” relationships, the Rules were silent with regard to the term.   
 
 The new opinion sought to re-define the role of “of-counsel” in relation to the 
evolving use of the term.  In doing so, it kept:  
 

• the core  requirement of a close, regular, and continuous  relationship as the 
foundation for the of-counsel relationship; 

• the restrictions  regarding the use of-counsel’s name on letterheads, etc.    

It further acknowledged, as is referenced in the preface to this opinion, that of-counsel 
relationships create the potential for disqualification.     
 
 However it chose to reject the prior requirement of frequent contact;  the 
prohibition that an of-counsel lawyer could not be a partner, associate, employee or 
outside counsel of the firm; the prohibition against multiple of-counsel relationships 
and   the prohibition of firm-to-firm of-counsel relationships.   
 
 Importantly,  the opinion identified certain relationships that would not support 
of-counsel status such as: 
 

• a relationship which was nothing more than a mere referral of legal business 
between the parties;   

• an ad hoc co-counsel relationship involving occasional collaborative efforts; and 
• a relationship where the  lawyer was nothing more than an outside consultant.   

 
OPINION 

 
 We are persuaded that there is merit in ABA Formal Opinion 90-357 (1990) and 
that it is time to move beyond ABA Formal Opinion 330 (1972) and IA Ethics Op. 87-11 
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(1987).  We adopt the rationale of ABA Formal Opinion 90-357 (1990), albeit in 
modified form.  Accordingly  IA Ethics OP 87-11 (1987) is  withdrawn. 
  

Close, Regular and Continuous Relationship 
 

 An of-counsel a relationship must meet the following requirement:  There must 
be a close, regular, and continuous relationship between the two entities that involves 
more than a business referral, an occasional co-counsel relationship or the relationship 
of a consultant.  However, we depart from ABA Formal Opinion 375 (1990) and decline 
to adopt a business model standard as an indicia of an “of-counsel relationship.”   We 
believe that the essence of the relationship should be the close, on-going or continuous 
nature of the relationship between the parties, not whether one is retired, part-time, 
probationary, employed or tenured.   For example, under ABA Formal Opinion 330 and 
IA Ethics OP 87-11 a retired lawyer who wished to remain “of-counsel” to the firm but 
still retain nominal employee status for the purpose of healthcare was denied that 
opportunity.   
 
 Recently, the parameters of the relationship have expanded beyond the 
traditional use.   In some situations   of-counsel relationships have even been used as 
alternatives to full-employment situations or for probationary new hires.  See, for 
example N.J. Ethics OP 689.  This creates a new and different view of the relationship 
that was not contemplated when our prior opinions were issued.  We believe once 
lawyers have met the qualification standards for  the of-counsel relationship, the 
economic aspects of the business relationship should be determined by the respective 
needs of the parties.     
 

Fee Splitting and Client Consent 
 

 Questions often arise regarding whether compensation for of-counsel services 
constitutes fee splitting within the meaning of Iowa Rules of Prof. Conduct 32:1.5(e).  
The rule prohibits a division of fee between lawyers “…who are not in the same firm..” 
without the consent of the client.   We do not believe the rule applies.  As stated 
previously,  we consider all parties to the of-counsel relationship to be in the same firm 
for all ethical purposes.   The matter of a law firm’s internal compensation for its 
partners or associates, including it’s of-counsel  members, is not a matter of client 
concern.  Cf. 1998 VA Legal Ethics Op. 1712; 1998 Va. Legal Ethics Ops Lexis 4,  D.C. 
Rules Opinion no. 284 Inquiry No. 97-3-15.  Likewise,  unless the client specifically 
reserves the right to  determine who provides the legal services,  client consent for  the 
assignment of associates, or of-counsel lawyers,  is not generally necessary.  Iowa Rules 
of Prof. Conduct 32:1.6 cmt 5.; Wis.Ethics OP. 96-4. 
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Multiple Of-counsel Relationships 
 
 We believe that lawyers and law firms should be free to establish multiple and 
simultaneous of-counsel relationships.  However, in doing so all the lawyers and law 
firms will be considered as one firm for all ethical purposes including  disqualification 
for conflicts of interest under Iowa Rules of Prof. Conduct 32:1.7; 1.8; 1.9(c)(2) 1.10; 1.11; 
1.12 and 32:3.7(b).  Accordingly, Iowa Ethics OP 82-19 and 83-12 are withdrawn.  
 
 

Of-counsel Relationships with Non Iowa Lawyers 
 

 One seeking to meet the requirement of a close, regular, and continuous 
relationship with an Iowa lawyer or law firm so as to offer legal services to the firm’s 
clients would have to be admitted to practice law in Iowa.1    Of-counsel relationships 
should not be used as an alternative to bar admission by non-Iowa lawyers.  The close, 
regular and continuous relationship requirement is the very antithesis of the occasional 
co-counsel relationship which forms the basis for pro hac vice admission under IA 
Sup.Ct.R. 31.14.    In the case of firm-to-firm of-counsel relationships, both firms must 
be composed of at least one Iowa lawyer so that the close, regular and continuous 
relationship requirement can be met.     
 

Description, Designation and Marketing 
 
 We recognize that a law firm’s need for a particular field of expertise may be a 
motivating factor for entering into an of-counsel relationship.  However, that need will 
not be met unless the law firm can describe the parameters of the relationship to its 
clients and to the public.  ABA Formal Opinion 351 (1990) opines that: 

As to the meaning of the title, it is appropriate to note preliminarily that, 
although “of-counsel” appears to be the most frequently used among the various 
titles employing the term “counsel” it is by no means the only use of that term to 
indicate a relationship between a lawyer and a law firm.  Other such titles include 
the single word “counsel,” and the term “special counsel,”  “tax [or other 
specialty] counsel,” and “senior counsel.”    It is the Committee’s view that, 
whatever the connotative differences evoked by these variants of the title 
“counsel”, they all share the central and defining characteristic of the relationship 
that is denoted by the term “of-counsel,” and so should all be understood to be 
covered by the present opinion.   

 
 The rationale of the ABA opinion is sound. Consequently we believe that Iowa 
lawyers and law firms that meet the qualifications of this opinion and the Iowa Rules of 
Professional Conduct regarding description of practice, may describe their relationship  

  

                                                 
1 Iowa lawyers who have elected retired or exempt status under Iowa Court Rules 39.7 and 41.7 could not 
meet this requirement and would have to reactivate their practice status with the Iowa Supreme Court 
Commission.  
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by any variant of the term “of-counsel” with or without the use of the preposition “of”2.   

 
For the Committee, 
 

 
 
NICK CRITELLI, Chair 
Iowa State Bar Association 
Ethics and Practice Guidelines Committee 
 
 
 
 

                                                 
2 To avoid the potential to mislead, we caution against the use of the term “senior counsel” which carries 
special connotation, similar to Queens Counsel  in the international legal profession.  Senior Counsel (SC) 
is the term is given to a senior barrister or advocate in some countries  such as Hong Kong, the Republic 
of Ireland, South Africa, Kenya, Malawi, Singapore, Guyana and Trinidad and Tobago.  


