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Introduction 
 

Iowa lawyers are encouraged to aspire to public office, but what happens to 

their law firms if they do. Are their partners conflicted from representing clients 

before all  boards, commissions or other decision-making bodies affiliated with the 

government where the partner serves? Our predecessor committee has opined that 

                                                
1 Nick Critelli, Chair, Maureen Heffernan, J.C. Salvo, David  Beckman, George A. Cady,       
Timothy L. Gartin and   Thomas Lee Hillers. Ex officio: Arnold (Skip) Kenyon, President ISBA, Dwight 
Dinkla,Ex.Dir. ISBA.  The Iowa State Bar Association Committee on Ethics and Practice Guidelines was established 
by an April 21, 2005 Resolution of the Iowa Supreme Court. 
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conflict exists because of the “appearance of impropriety,” a standard that existed 

under the prior Iowa Code of Professional Responsibility.   

Analysis 
Lawyers hold office at all levels of government, from the president down to 

boards, commissions, and councils at the local level. Were lawyers required to 

retire from their practices to serve, few would do so and the community would be 

deprived of their service.  However, we recognize  the possibility that some would 

think that by hiring the lawyer’s law firm  they would have an influential edge. This 

too is of concern because it carries a strong inference of “influence peddling”.  

The Committee is asked to give guidance to several Iowa lawyers who have 

achieved or are running for election for mayor of their community.  Because the 

mayoral position is part time, they continue to practice law.  Lawyers in their law 

firms question whether they can appear before boards and commissions which fall 

under the jurisdiction of the city council, of which the mayor is a member. 

The question is complicated by an opinion from our prior committee IA Sup. 

Ct. Board of Prof’l Ethics and C. Formal Op. 91-49 (05/28/1992) stating: 

“In consideration of all the foregoing the committee is of the opinion that 
you [commissioner on the 11 member city planning commission] could not 
represent a client before the Planning Commission.  Under DR 5-105 ( E) 
your partners are also precluded from such representation. 

The  committee further is of the opinion that recusing yourself, in a 
Commission proceeding, even with full disclosure and consent of the client, 
is no solution.  The possibility that one might believe the Commission would 
be influenced favorably or “lean over backwards” unfavorably still would 
invoke Canon 9.”  
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The committee further is of the opinion that it would be improper for you or 
members of your firm to represent any client or clients before the City 
Council after City Planning Commission action on the matter involved.”  

An appeal was taken from the committee’s opinion under the rules of 

procedure of the Committee on Professional Ethics and Conduct of the Iowa State 

Bar Association.  On appeal, the opinion was affirmed by clarifying: 

“The important thing from the standpoint of public perception is the 
relationship existing between the attorney, the client, and the municipal 
body. What must be scrupulously guarded against is conduct giving the 
appearance that clients stand to gain advantage by reason of the attorney’s 
public office.  Committee on Professional  Ethics and Conduct v Liles, 430 
N.W.2d. 111,113 (Iowa 1988); see DR 8-101(A)(1) (lawyer holding public 
office must not use public position to obtain special advantage for client or 
influence tribunal in client’s favor); EC 9-6 (lawyer must strive to avoid not 
only professional impropriety but also appearance of impropriety.)” 

The opinion and appeal decision were  based upon the prior Iowa Code of 

Professional Responsibility (Code) which cautioned against the “appearance of 

impropriety.”  In 2005,  the Iowa Supreme Court adopted the Iowa Rules of 

Professional Conduct (Rules) which are based on the American Bar Association’s 

Model Rules of Professional Conduct.  The concept of “appearance of 

impropriety” was eliminated from the present Rules.  

With the adoption of the Rules, the focus changes from the “appearance of 

impropriety” to the prohibition against stating or implying that one has “an ability 

to influence improperly a government agency or official or to achieve results by 

means that violate the Iowa Rules of Professional Conduct or other law;” See Iowa. 

R. Prof’l C. 32:8.4(e). 
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The prior opinion was based upon the presumption that it would be 

improper for a member of a law firm to represent a client before a decision-making 

board or commission that was either inferior or superior to the governmental board 

held by another partner in the same law firm even though the  lawyer board 

member  was not an officer of or in any way involved in the decision-making 

process.  The opinion offered no evidence to support the assumption nor did it 

articulate an analytical rationale.  Instead, it seemed to assume that either the client 

chose the lawyer because the lawyer could influence peddle or that the lawyer led 

the client to believe the same. Additionally, the opinion assumed that all members 

of boards and commissions would be subject to such influence.  

We take a different approach, one based upon the concept that all Iowa 

lawyers are presumed to follow the Iowa Rules of Professional Conduct until the 

contrary is shown2. The Iowa Rules of Professional Conduct are “rules of reason” 

Iowa R. Prof’l C. 1.0 Comment [14].   

 We also assume that public members of boards and commissions take their 

service seriously and avoid improper influences.  Iowa lawyers are to be encouraged 

                                                
2 State Bar of Michigan in Ethics Opinion RI-236,  May 22, 1995 has taken an opposite approach as has the  Virginia 
State Bar Association in LEO 1763,  January 6, 2002.  While recognizing that the appearance of impropriety standard 
of the prior Code is no longer applicable, the Virginia committee found the matter to be governed by Virginia’s 
[Model] Rule 1.11 holding: “This committee opines that the situation in the present hypothetical triggers an 
impermissible conflict of interest under the Rules for Professional Conduct. This conflict of a partner representing a 
client before a partner's board should not be “cured” by the board member's recusal from the matter. Such recusal 
goes against the directive found in Comment 1 to Rule 1.11 [Prof. Conduct Rule 1.11], which states, “This Rule 
prevents a lawyer from exploiting public office for the advantage of the lawyer or a private client. A lawyer who is a 
public officer should not engage in activities in which his personal or professional interests are or foreseeably may be 
in conflict with official duties or obligations to the public.”   The Virginia Rule 1.11 Comment [1] differs significantly 
from Comment [1] to the Iowa R.  Prof’l C. 32: 1.11.  As described further on, we find Iowa R. Prof’l C. 32:8.4(e) to 
be relevant and instructive.  
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to hold public office.  In doing so, lawyers should be mindful of Iowa R. Prof’l C. 

32: 1.11 Comment [1]: 

 A lawyer who has served or is currently serving as a public officer or 
employee is personally subject to the Iowa Rules of Professional Conduct, 
including the prohibition against concurrent conflicts of interest stated in 
rule 32:1.7. In addition, such a lawyer may be subject to statutes and 
government regulations regarding conflict of interest. Such statutes and 
regulations may circumscribe the extent to which the government agency 
may give consent under this rule.  

Our analysis does not change when the law firm represents a client before the 

same board, commission or council of which the lawyer is a member. While the 

lawyer is not serving as a lawyer, but as a private citizen and no attorney-client 

relationship is involved, the lawyer and the lawyer’s law firm are both bound by 

Iowa R. Prof’l C. 32: 8.4(e).   

A serving lawyer acting on matters that directly affect the lawyer’s law firm 

and its clients directly violates the Rule. Additionally, many governmental entities 

have rules and codes which regulate the potential for conflict between their board, 

commission or  council members and their own personal interests3.  Consequently, 

a serving lawyer should choose disclosure, recusal, and sequestration from 

deliberations on matters where the lawyer’s law firm is appearing for a firm client.   

 

                                                
3 For example, Cedar Rapids Board of Ethics Rules provides: “6.22 Conflict of Interest Action means any one of the 
following: A. Any Official Action on a matter in which the City Official has or can reasonably be expected to have a 
Private Financial Interest in the outcome;  *** C.  Acting in a private capacity on matters dealt with as a City 
Official. For purposes of these rules, "acting in a private capacity" is limited to the City Official and does not include 
the City Official's Immediate Family … ***  E. Appearances on behalf of the private interests of third parties 
without full and complete disclosure of the City Official's status and that the Appearance is not on behalf of the third 
parties in any official capacity.”  
 
 



6 
 

Opinion 
 

When a lawyer is serving as a member of a municipal, county or state board, 

commission or council, the lawyer’s law firm may represent a client before a board, 

commission or council that is inferior or superior to that on which the lawyer 

partner serves.  Likewise, a law firm may represent a client before the  board, 

commission or council on which a member of the law firm serves,  provided the 

lawyer discloses the relationship and is recused and sequestrated from all 

deliberations and consideration regarding the matter. 
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